Informatie over diamanten

Diamanten – Kleur

Met de kleur van de diamant wordt eigenlijk de kleurloosheid ofwel mate van witheid bedoeld. De kleur in een diamant toont zich als een bleke geeltint. Hoe minder kleur de edelsteen heeft, hoe zeldzamer en hoe hoger de kleurgradatie in de GIA-kleurschaal. De meest kleurloze diamanten hebben kleurgraad D, de edelstenen met de duidelijkste geeltint hebben kleurgraad Z. Juwelier en goudsmid Marcel Vermeulen heeft in de brede en veelzijdige diamantcollectie alleen de kwalitatief hoogstaande kleurgradaties D tot G. Deze edelstenen zijn vrijwel kleurloos, laten meer licht door en schitteren mooier in de zon. De kleur wordt na de slijpvorm als voornaamste kenmerk bij de diamantkeuze beschouwd.

 

De diamantkleurcollectie van Marcel Vermeulen wordt gevormd door:

  • Kleur D (exceptional white+ ofwel Jager). De hoogste kleurgradatie is absoluut kleurloos en zeer zeldzaam.
  • Kleur E (exceptional white ofwel River) en F (rare white+ ofwel River). Uitzonderlijke diamant met minuscule spoortjes kleur die slechts door een expert kunnen worden vastgesteld.
  • Kleur G (rare white ofwel Top Wesselton) en H (white ofwel Wesselton). De hele lichte en mooie kleur is bijna niet zichtbaar, tenzij naast een diamant met een hogere kleurgradatie.
  • Kleur I (slightly tinted white+ ofwel Top Crystal) en J (slightly tinted white ofwel Crystal). Deze bijna kleurloze tint combineert een licht waarneembare, warme gloed met een uitzonderlijke waarde.
  • De waarneembare kleuren K-M en N-Z zijn niet in de collectie aanwezig.

Welke kleurgraad kiezen?

De prijs van diamanten neemt toe naarmate ze kleurlozer zijn. Diamanten met kleurgraad D tot en met F zijn door puristen het meest begeerd en waardevol. Deze edelstenen zijn het zeldzaamst en ze hebben de meest fonkelende schittering in het licht. Diamanten met kleurgraad G tot en met I hebben een lagere score op de GIA-kleurschaal, maar ze hebben vrijwel geen met het blote oog zichtbare kleurtint. Als u wat goedkoper uit wilt zijn én evengoed een uitstekende waarde wilt hebben, is een diamant met kleur G-I een goede keuze.

Naast de witte diamanten ook fancy kleurdiamanten

Naast witte, kleurloze diamanten komen er ook zeer exclusieve kleurdiamanten in de natuur voor. Eén op de 10.000 diamanten is een fancy kleurdiamant met een echte kleur, anders dan de bleke geeltint. Deze natuurlijk gekleurde edelstenen zijn zeer kostbaar. Fancy kleurdiamanten zijn gewild om hun intensiteit en kleurverdeling. Criteria als slijpkwaliteit, helderheid en zuiverheid zijn minder van belang bij aankoop van een gekleurde diamant. Insluitingen worden bijvoorbeeld gemaskeerd door de kleur van de diamant.

 

Intensiteit, diepte en rijkheid van de kleur

De keuze voor een bepaalde fancy kleurdiamant is een kwestie van smaak. Meestal is de intensiteit, de diepte of rijkheid van de kleur de belangrijkste overweging bij de aankoop van een gekleurde steen. De kleurintensiteit neemt toe van Light naar Fancy Light, Fancy, Fancy Intense, Fancy Vivid, Fancy Deep en de donkerste kleurkracht Fancy Dark. Hoe intenser de kleur, hoe zeldzamer en waardevoller de diamant. Gele en bruine diamanten worden het meest gevonden, terwijl blauwe, rode en groene diamanten het zeldzaamst van alle gekleurde edelstenen zijn.

 

Karaatgewicht, slijpvorm, certificaat en zetting

De prijs voor een kleurdiamant neemt exponentieel toe met het karaatgewicht. Gekleurde diamanten worden vooral geslepen in een niet-traditionele vorm om hun mooie en natuurlijke kleur te accentueren. Alle gekleurde diamanten in de collectie van Marcel Vermeulen zijn – net als de witte, ongekleurde edelstenen – voorzien van een officieel diamantcertificaat, waarin alle eigenschappen van de steen zijn vastgelegd. Bij het zetten van een gekleurde diamant kunt u het beste kiezen voor een materiaal, dat de natuurlijke kleur van de edelsteen versterkt. Een gele diamant komt bijvoorbeeld mooi tot uiting in geelgoud, een roze diamant krijgt extra cachet in een roodgouden zetting.

Een moment geduld aub.

Informatie en advies over de kleur van een diamant

Wilt u meer informatie of advies over de kleurgradaties van een diamant en antwoord op de vraag welke diamantkleur en zetting het beste bij uw wensen past? Neem gerust contact op met Marcel Vermeulen. U kunt bellen (+31 (0)70 345 33 33), e-mailen (info@marcelvermeulen.com) of gebruikmaken van het contactformulier op de website. U bent ook altijd welkom om op afspraak langs te komen in onze winkel en atelier, om voorbeelden van verschillende diamantkleuren te bewonderen.