Handgemaakte sieraden van de hoogste kwaliteit

Garantie en certificering

Wij werken alleen op afspraak

Tanzaniet

Deze prachtige blauwpaarse edelsteen werd eind jaren 60 ontdekt en wereldwijd erkend als een nieuwe edelsteensoort. De naam Tanzaniet komt van het land waar het werd gevonden: Tanzania. 's Werelds enige mijngebied voor deze aantrekkelijke edelsteen ligt in het Merelani-gebergte, nabij Arusha. De vindplaats is amper meer dan 20 vierkante kilometer groot en geologisch uniek. Deskundigen gaan ervan uit dat de kans dat tanzanieten van edelsteenkwaliteit opnieuw elders worden gevonden, verwaarloosbaar is.

Tanzaniet krijgt zijn kenmerkende blauwe kleur door sporen vanadium in de kristalstructuur. Het is feitelijk de paarsblauwe variant van het mineraal zoisiet. Tanzaniet vertoont een sterk pleochroïsme. Dat betekent dat de steen vanuit de ene richting bekeken paars is en bij 90 graden rotatie blauw. Mits juist geslepen, lopen deze twee tinten door elkaar en krijgt men het voor tanzaniet zo karakteristieke kleurenpalet. Dit is wat dit mineraal zo uniek maakt en waarmee het zich onderscheidt van de andere blauwe edelstenen zoals de saffier. Bovendien zijn de sterke transparantie en het meestal volledige gebrek aan natuurlijke insluitsels verantwoordelijk voor zijn exclusieve schoonheid. Het is gebruikelijk en volledig geaccepteerd dat de kleur verbeterd wordt door verhitting.

De zogenaamde fancy tanzaniet is een specialiteit. Fancy tanzaniet is tanzaniet in ongebruikelijke kleuren, zoals roze, geel, groen en oranje. Deze edelstenen zijn vele malen zeldzamer dan de blauwe en daarom zeer gewild bij verzamelaars over de hele wereld.

Tanzaniet heeft een aanzienlijk potentieel voor waardevermeerdering omdat het een edelsteen is die door zijn schoonheid inmiddels over de hele wereld populair is geworden. De vraag naar tanzanieten groeit continu. Tevens is er maar één herkomstbron en komt hij dus niet veel voor. Dit betekent dat je steeds dieper moet graven om bij deze felbegeerde edelsteen te komen. Dat drijft de prijs van mijnbouw enorm op. Behalve voor tanzaniet is dit ook voor veel andere edelstenen een belangrijke reden waarom zij steeds duurder worden.

Zit uw gewenste tanzaniet niet tussen onze (online) collectie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van het perfecte exemplaar.

Winkelwagen