Handgemaakte sieraden van de hoogste kwaliteit

Garantie en certificering

Wij werken alleen op afspraak

Robijn

De robijn is een van de bekendste edelstenen ter wereld en ook een van de duurste. De naam is afgeleid van het Latijnse woord "ruber" wat rood betekend. Het behoort tot de groep korund en terwijl rode korund robijnen worden genoemd, worden alle andere kleuren saffier genoemd. De rode kleur is te wijten aan de aanwezigheid van sporen chroom. De rode kleuren hebben een breed kleurbereik van oranjerood tot paarsrood en hoewel bij de aankoop ook rekening moet worden gehouden met persoonlijke voorkeuren, is de meest wenselijke en waardevolle kleur een intens rood zonder secundaire paars of geel tint. 

De robijn is een type 2 edelsteen. Dit betekent dat fijne insluitsels worden getolereerd. Sterker nog, deze zorgen dat de kleur nog beter tot zijn recht komt. Daarnaast zorgt het chroom gehalte ervoor dat de steen in daglicht fluoresceert met rood licht wat de kleur nogmaals versterkt. De hoge hardheid van 9 (net na diamant) maakt het tot de ideale edelsteen voor sieraden. De klassieke vindplaats voor robijn is Mogok in Myanmar (voormalig Birma). De termen “Mogok” of “Birma” robijn wordt nog altijd gebruikt voor de beste kwaliteiten ook al komen de stenen daar niet vandaan.

Robijnen van hoge kwaliteit komen tegenwoordig voornamelijk uit Oost-Afrika en dan met name uit Mozambique en Madagaskar. Robijnen van lage kwaliteit zijn bekend van vele locaties wereldwijd. Zuivere robijnen met een goede kleur behoren tot de meest gezochte edelstenen. Met name grotere stenen van meer dan 2 karaat. Robijnen van meer dan 10 karaat zijn uiterst zeldzaam en extreem kostbaar.

De grote veilinghuizen verhandelen al jaren toprobijnen met karaatprijzen van enkele honderdduizenden euro's tot meer dan een miljoen euro, wat aanzienlijk hoger is dan de prijzen voor de beste kleurloze diamanten. 

Robijnen worden meestal verwarmd zoals bijna alle korund, en dat is prima. Daarnaast kan korund door toevoeging van beryllium tijdens verhitten een rode tint krijgen. Ook wordt robijn al sinds 1883 synthetisch vervaardigd. Het is daarom aan te raden om dergelijke stenen alleen van gerenommeerde handelaren of juweliers te kopen. Omdat de robijn een uiterst zeldzame edelsteen is, vooral in vergelijking met diamanten, vertegenwoordigt het een goede langetermijninvestering.

Zit uw gewenste robijn niet tussen onze online collectie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van het perfecte exemplaar.

Winkelwagen