Wij werken alleen op afspraak

Garantie en certificering

Karaatgewicht / Carat

Karaat duidt op het gewicht van de diamant. Omdat karaat een specifiek kenmerk is van het gewicht van een diamant, is het niet altijd even accuraat voor het bepalen van de diameter ofwel grootte van een diamant.

Zoals de term impliceert, verwijst karaatgewicht in het bijzonder naar het gewicht van een diamant. Echter, net zoals het gewicht van een persoon niet alleen samenhangt met zijn of haar lengte, geeft karaatgewicht evenmin nauwkeurig de grootte van een diamant weer.

De grootte van een diamant wordt vastgesteld door hem van bovenaf te bekijken omdat een diamant zo gezien zal worden als hij in een sieraad zit.

Om de verhouding van het karaatgewicht en de grootte van een diamant te begrijpen, moet het karaatgewicht worden beschouwd in samenspel met twee andere criteria:
– De diameter van de bovenkant van de diamant.
– De slijpkwaliteit van de diamant.

Diamanten die een grotere maat hebben dan het karaat gewicht hoort te hebben, zijn meestal te plat geslepen en de diamanten die kleiner zijn te diep:

Perfect geslepen (Excellent/good)

Een diamant in de juiste verhoudingen zal het meest overeenkomen met de standaard verhoudingen van de doorsnee en het gewicht. De steen heeft met een goed tot perfect slijpsel een optimale lichtdoorval. Het licht valt van bovenaf in de steen, wordt perfect weerkaatst door de steen en komt er door de bovenkant weer uit. Nu heeft de diamant het maximale leven en vuur. De diamant toont het kleurenspectrum van het licht en heeft een prachtige schittering door al zijn facetten die in een perfecte hoek tegenover elkaar staan.

Te diep geslepen (Poor)

Het licht valt door de steen heen, dit zal het leven en vuur van de steen veel verslechteren.

Te vlak geslepen (Poor)

Het licht valt door de steen heen, dit zal het leven en vuur van de steen veel verslechteren.

Hoe is karaatgewicht verdeeld?

Zoals er 100 grammen in een ons gaan, is een 1-karaat diamant samengesteld uit 100 punten.
Dus 50 punten is gelijk aan een half-karaat enzovoort.

Let op! Een 2-karaat diamant is van bovenaf gezien niet twee keer de groot als een 1-karaat diamant. Doordat de diepte van een diamant ook toeneemt zal de diamant dus maar 1,3 x zo breed zijn.

Welk karaatgewicht past bij mij?

Om het beste karaatgewicht van een diamant te kiezen, dient u een aantal dingen tegen elkaar af te wegen. Bijvoorbeeld de grootte van de vinger, de grootte van de zetting en natuurlijk uw budget.

  • Als u graag een hoog karaatgewicht wilt maar toch een beperkt budget heeft, overweeg dan een diamant met een goede slijpkwaliteit, SI1-SI2 helderheid en een G of H kleurgradatie.
  • Diamantprijzen nemen aanzienlijk toe bij hele en halve karaatgewichten. Diamanten daar net onder zijn aanzienlijk goedkoper en omdat karaatgewicht verdeeld is over de hele diamant, zijn kleine verschillen in grootte bijna niet zichtbaar.
  • Houd in gedachte dat hoe smaller de vinger is, hoe groter de diamant lijkt. Een 1.5 karaat diamant ‘solitaire’ lijkt veel groter op een vingermaat 16 dan een vingermaat 18.
  • Niet iedere zetting is geschikt voor ieder karaatgewicht of vorm. Als u al een zetting heeft gekozen, controleer dan de diamantspecificaties van uw ring of vraag ons om advies.

Indien u een speciaal juweel wilt laten maken, zijn wij u ook graag van dienst.

Diamanten verlovingsring

Wilt u bijvoorbeeld een verlovingsring met diamant?

Natuurlijk helpt het dan om te weten wat uw partner verwacht en mooi vindt. Als u het handig aanpakt, kunt u daarop antwoorden krijgen zonder dat uw partner het vermoedt. Schakel eventueel de hulp in van familie of vriend(inn)en. Om ideeën en suggesties op te doen over hoe u de juiste verlovingsring kiest, neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee!

Winkelwagen