Handgemaakte sieraden van de hoogste kwaliteit

Garantie en certificering

Wij werken alleen op afspraak

Beryl

Beryl is een edelsteensoort die al eeuwen geliefd is. Hij komt in vele kleuren voor en is ook in grote formaten verkrijgbaar. Beryl is daarmee bij uitstek geschikt in grote sieraden zoals hangers en broches waarbij gewicht of afmeting geen belemmering vormen. Smaragd, met zijn intens groene kleur, is de meest bekende uit deze edelsteenfamilie.

Blauwe beryl noemt men aquamarijn, de gele variant heliodoor en de roze- en oranjetinten morganiet. Groene beryl is een variant die niet door chroom is gekleurd en daarom een meer geelgroene kleur vertoont.

De naam Beryl is vermoedelijk afkomstig van het griekse “beryllos”, een naam die in de oudheid gebruikt werd voor groenblauwe stenen. Het woord “bril” is afgeleid van de naam beryl. De Romeinse keizer Nero zou volgens de overlevering een bril gehad hebben met glazen van beryl.

Het kleurenpalet dat beryl typeert is het gevolg van sporen van diverse metalen in het materiaal. Zoals gezegd krijgt smaragd zijn diepe kleur door de aanwezigheid van chroom en vanadium. IJzer zorgt voor blauw- en geeltinten en mangaan voor roze.

Met name morganiet is de laatste jaren populair geworden. Dit heeft mede te maken met de voorliefde van Koningin Maxima voor juwelen met morganiet.

Berylstenen van hoge kwaliteit zijn een goede investering. Alle beryllen met een goed gesatureerde kleur zullen in de toekomst zeer gewild blijven.

Zit uw gewenste beryl niet tussen onze (online) collectie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van het perfecte exemplaar.

Winkelwagen