Handgemaakte sieraden van de hoogste kwaliteit

Garantie en certificering

Wij werken alleen op afspraak

Smaragd

De naam smaragd komt van het Griekse woord smaragdos, wat groene steen betekent. Hij behoort zoals aquamarijn en morganiet tot de minerale familie van beryllen en het is een van de beroemdste en meest waardevolle edelstenen. De groene kleur is te danken aan de sporen chroom, ijzer en vanadium in het mineraal. Afhankelijk van de concentratie van deze componenten kan het groene kleurenpalet erg verschillen. Van lichte pasteltinten tot diep groen al dan niet met een gelige of blauwe secundaire tint.

De typische smaragdgroene kleur is zo kenmerkend dat het op zichzelf als kleurnaam wordt gebruikt. Het menselijk ook is gevoelig voor groen waardoor het bij alle antieke beschavingen zeer gewaardeerd werd. De smaragd is een van de type 3 edelstenen, wat betekent dat hier van nature insluitsels bevatten die meestal met het blote oog zichtbaar zijn. Deze insluitsels in smaragden worden ook wel jardin (Frans voor tuin) genoemd. Zij worden beschouwd als teken van echtheid en geven elke steen zijn eigen karakter. Loepzuivere smaragden van meer dan één karaat zijn een echte zeldzaamheid en worden tegen hoge prijzen verhandeld.

Tegenwoordig worden smaragden gedolven in Colombia Brazilië, Afghanistan, Zimbabwe en India. De eerste plaats waar deze edelsteen werd gevonden, is echter Colombia. De schoonheid van de Colombiaanse smaragden is nauwelijks te vergelijken met enig ander voorkomen in de wereld. Dit komt voornamelijk door geologische redenen. De smaragden die hier voorkomen zijn, in tegenstelling tot de meeste vindplaatsen, ontstaan in holtes waardoor de kristallen van hoge kwaliteit zijn. Russische smaragden zijn ook een specialiteit, maar momenteel is er bijna geen mijnbouw meer. Naast Colombia is Zimbabwe tegenwoordig de belangrijkste producent van topkwaliteit smaragd.

Veel smaragd wordt behandeld met oliën of kunsthars om scheurtjes in het materiaal te vullen en daarmee de transparantie te verbeteren. Dit is een vorm van behandeling die al eeuwen wordt erkend, en er is niets mis mee, zolang het maar kleurloze oliën zijn. Volledig onbehandelde smaragden zijn absolute zeldzaamheden en worden in totaal verschillende regio's geprijsd.

Helaas is het erg moeilijk om hoogwaardige, sterk verzadigde smaragden in hun echte kleur weer te geven, omdat de groentint soms buiten het reproduceerbare kleurbereik valt dat computerschermen kunnen weergeven. Daarom is het hier vooral belangrijk om de steen live onder verschillende lichtomstandigheden te bekijken.

Zit uw gewenste smaragd niet tussen onze (online) collectie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van het perfecte exemplaar.

Winkelwagen