Wij werken alleen op afspraak

Garantie en certificering

De Helderheid Ofwel Zuiverheid Van Diamant

Slechts een op de 10.000 diamanten heeft van nature kleur. Zo’n diamant wordt ook wel ‘fancy’ kleurdiamant genoemd. Daarbij is vooral de intensiteit van de kleur van de diamant van belang. Criteria die gelden voor de aankoop van een witte of kleurloze diamant, zoals slijpvorm en helderheid, zijn veel minder belangrijk bij de aankoop van een gekleurde diamant.

De onderstaande informatie helpt u om gekleurde diamanten te begrijpen en de juiste diamant te kiezen. Natuurlijk speelt ook uw persoonlijke smaakvoorkeur een rol.

Kenmerken

Kleur

Kleurintensiteit, de diepte of rijkheid van de kleur, is de belangrijkste overweging bij aankoop van een gekleurde diamant. Hoe intenser de kleur, hoe zeldzamer en waardevoller de de diamant is.

Gekleurde diamanten worden beoordeeld op een toenemende kleurintensiteit van Faint, Very Light, Light, Fancy Light, Fancy, Fancy Intense, Fancy Vivid, Fancy Dark en Fancy Deep.

Karaat

Na kleurgradatie heeft karaatgewicht de meeste invloed op de prijs van een gekleurde diamant. Als diamanten gegraven worden, komen grote edelstenen veel minder voor dan kleintjes. Dat maakt grote diamanten waardevoller. Daarom neemt de prijs voor een gekleurde diamant exponentieel toe met karaatgewicht.

Helderheid

Vanwege de aard van gekleurde diamanten, is helderheid veel minder belangrijk in een gekleurde diamant dan in zijn kleurloze tegenhanger. Dit komt omdat ‘insluitingen’ worden gemaskeerd door de kleur van de diamant.

Slijpvorm

Gekleurde diamanten worden vooral geslepen om hun kleur te benadrukken. Dit in tegenstelling tot kleurloze diamanten die geslepen worden om hun vuur of leven te maximaliseren, wat in sommige gevallen afbreuk doet aan de natuurlijke kleur van een gekleurde diamant. Hoewel gekleurde diamanten ook schittering geven, blijft kleur de belangrijkste eigenschap bij het slijpen.

Vorm

Terwijl slijpkwaliteit de lichtweerspiegeling, verhoudingen en afwerking weergeeft, verwijst vorm naar de algehele omtrek van de diamant bij bovenaanzicht (bijvoorbeeld rond, prinses of marquise). Veel gekleurde diamanten worden geslepen in niet-traditionele vormen om hun natuurlijke kleur te bevorderen. Vanwege de zeldzaamheid van gekleurde diamanten, zijn specifieke vormen in specifieke kleuren niet altijd beschikbaar. Indien u een specifieke gekleurde diamant zoekt, laat u het ons dan weten zodat wij met u mee kunnen zoeken.

Certificering

Ook alle gekleurde diamanten in onze collectie zijn onafhankelijk onderzocht en beoordeeld door de GIA of de HRD, de hoogste instellingen in de diamantindustrie. Elke diamant wordt voorzien van een identificatie als gekleurde diamant en een oorspronkelijkheidsrapport. Dit rapport geeft de eigenschappen van de diamant weer, waaronder kleurgradatie en oorsprong.

Het zetten van gekleurde diamanten

Bij het kiezen van een zetting voor een gekleurde diamant, kunt u het beste kiezen voor een materiaal dat de natuurlijke kleur van uw diamant versterkt. Bijvoorbeeld: gele diamanten komen mooi uit in geel goud terwijl roze diamanten beter ogen in rood goud. Als u vragen heeft over gekleurde diamanten en bijpassende zettingen, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden.

Winkelwagen