Wij werken alleen op afspraak

Garantie en certificering

Paraiba Toermalijn

Paraiba Toermalijn

De Paraiba toermalijn: Een unieke edelsteen

De Paraiba toermalijn trok meteen mijn aandacht toen ik in 2015 deze steen voor het eerst onder ogen kreeg. Een handelaar uit Duitsland had ze bij zich. Toermalijn in deze kleur had ik nog niet eerder gezien, mijn interesse was gelijk gewekt. Vooral de neon kleurige Paraiba toermalijn deed mij denken aan de kleur die alleen de zee in tropische gebieden kent.  Het verhaal achter deze speciale vorm van toermalijn maakte mij nog meer geïnteresseerd, het bleek namelijk een van de meest gezochte steensoorten ter wereld te zijn. Deze vorm van edelsteen is naar schatting ongeveer 10.000 maal zeldzamer dan diamant.

De vondst van de Paraiba toermalijn

In de jaren 90 werd deze vorm van toermalijn voor het eerst gevonden in het Paraiba gebied in Brazilië en daaraan dankt het nog altijd zijn naam. Doordat deze toermalijnen koperhoudend zijn, hebben ze in tegenstelling tot de ijzerhoudende toermalijnen, een intensere groenblauwe of paarse kleur.  De opvallende kleur van deze toermalijn was zo bijzonder en mooi dat de vraag ernaar direct steeg. Hierdoor steeg de prijs van de Paraiba toermalijn snel. Helemaal toen bleek dat een aantal jaar later de mijnen leeg waren, bedragen van 80.000 euro per CT voor de beste kwaliteit waren geen uitzondering. De zoektocht naar deze koperhoudende toermalijn ging ongeremd door. Het werd als snel een van de meest begeerde en gezochte edelstenen ooit.

Tussen 2001 & 2004 kwamen er berichten uit Nigeria & Mozambique dat er koperhoudende toermalijn gevonden was. Nieuwe bronnen voor Paraiba toermalijn waren gevonden. Dankzij deze nieuwe mijnen is de prijs van koperhoudende toermalijn weer iets toegankelijker geworden.

Hanco Zwaan, een van Nederlands meest bekende edelsteenkundigen, heeft in samen werking met onder andere GIA (een wereldspeler op het gebied van edelsteen certificering) een groot onderzoek gedaan op zoek naar de verschillen tussen de Braziliaanse & Mozambique koperhoudende toermalijn. Dit onderzoek vindt u hier

 

 

Mijn zoektocht naar Paraiba toermalijn heeft geresulteerd in een zeer mooie collectie van Paraiba toermalijnen. Los maar ook verwerkt in mijn sieraden. Door te zoeken naar de bron van deze stenen ben ik in staat om de steen relatief voordelig in te kopen. Bent geïnteresseerd in deze bijzonder mooie edelsteen? Maak dan een afspraak en kom vrijblijvend langs om deze steen te bewonderen.

Winkelwagen