Wij werken alleen op afspraak

Garantie en certificering

Diamantsector bereidt zich voor op nieuwe sancties tegen Rusland

Diamantsector bereidt zich voor op nieuwe sancties tegen Rusland

De Europese Unie houdt al geruime tijd de lucratieve diamantindustrie in Rusland in de gaten en heeft een 12e pakket sancties tegen het land aangenomen.


Sinds de oorlog van Rusland tegen Oekraïne zijn er uitgebreide discussies geweest onder de G7-partners en EU-leden over het opleggen van strengere import- en exportbeperkingen op Rusland. Rusland is een van de grootste exporteurs van diamanten en de nieuwe sancties zullen (volgens een persbericht op de website van de Europese Commissie op 18 december 2023) eerst elke import van niet-industriële diamanten, gewonnen, verwerkt of geproduceerd in Rusland, verbieden.


Voor bedrijven in deze sector is het belangrijk om te weten dat elke ruwe diamant afkomstig uit Rusland en die landen die de nieuwe sancties handhaven binnenkomt, gecertificeerd moet worden in Antwerpen. Dit certificeringsproces zal een traceerbaarheidsgebaseerd verificatiesysteem krijgen, waarbij de registratie van diamanten verplicht is om de herkomst ervan gedurende het gehele productieproces te kunnen volgen. Het plan is om op 1 maart 2024 een eerste versie van dit systeem te hebben en het wordt verwacht dat het op 1 september 2024 voltooid zal zijn.


Er zijn drie belangrijke data voor het implementeren van het sanctiepakket:

1 januari 2024, het directe verbod treedt in werking.
1 maart 2024, een verbod op diamanten met een gewicht van 1 CT (en hoger) die zijn geslepen in een derde land.
1 september 2024, een verbod op synthetische diamanten en andere soorten sieraden met diamanten met een gewicht van 0,5CT en hoger.


Volgens de Europese Commissie heeft deze nieuwe sanctie tot doel de inkomstenstroom uit diamanten van Rusland, die geschat wordt op €4 miljard per jaar, te verminderen.


Als je geïnteresseerd bent in het lezen van meer over het 12e sanctiepakket, bekijk dan de website van de Europese Commissie om hun volledige persbericht te lezen.


Bron van blogpost: Website van de Europese Commissie, Marta PEREZ-CEJUELA ROMERO, 18 december 2023, Brussel. Laatst gecontroleerd op 27 december 2023. 

Winkelwagen