Handgemaakte sieraden van de hoogste kwaliteit

Garantie en certificering

Wij werken alleen op afspraak

Toermalijn

Toermalijn is de ultieme kleursteen. Alle kleuren komen voor en toermalijn is met name bekend door zijn meerkleurige edelstenen. Het materiaal is voor het eerst beschreven nadat Hollandse koopvaarders het meenamen uit Sri Lanka begin 18e eeuw. Zij noemden het Asschentrekker omdat het bij verhitting statisch geladen wordt en stofdeeltjes aantrekt en weer weg schiet, wat de zeelieden erg fascinerend vonden. De Sinhalese term “Toramalli”, waar de naam duidelijk van afgeleid is, duidt op de kleur van het materiaal.

Het mineraal elbaiet (vernoemd naar het Italiaanse eiland Elba) is het meest prominente lid van de toermalijn edelsteengroep en meest gebruikt als edelsteen.

Omdat de toermalijn familie ruim 30 soorten omvat is dit niet praktisch voor de juwelier. Die benoemd de toermalijnen op basis van hun kleur. Groene toermalijn noemt men verdeliet, Rode toermalijn rubelliet en donkerblauwe indigoliet. De Paraiba toermalijn (elbaiet met sporen koper) neemt een bijzondere positie in als zeldzame turkoois blauwe variëteit. Daarnaast erkent men chroomtoermalijn als aparte variant. Dit zijn speciale heldergroene stenen van de toermalijnsoort draviet die door chroom en vanadium gekleurd zijn. 

Toermalijn heeft een zeer sterk pleochroïsme (tweekleurigheid). Hier dient men met slijpen rekening te houden. Ook kan de kleur van toermalijn sterk reageren op verschillende soorten licht. Toermalijn komt in de regel het beste tot zijn recht in daglicht. 

Toermalijn als mineraal komt veel voor. Heldere kleuren zijn echter zeldzaam. Edelsteenmateriaal kwam voorheen voornamelijk uit Brazilië en Califonië. Tegenwoordig zijn er meer vindplaatsen bekend. De rijkste productie komt uit Afghanistan en Pakistan, Madagaskar, Namibië en nog steeds Brazilië.  Waar men 40 jaar terug nog wat neer keek op toermalijn is daar met de ontdekking van de spectaculaire Paraiba en chroom toermalijnen veel verandering in gekomen.

De waardering voor toermalijn van hoge kwaliteit is de laatste jaren enorm toegenomen. Net als bij veel andere edelstenen, wordt het steeds moeilijker en duurder om toermalijn te mijnen, waardoor de prijs stijgt. In dit opzicht zijn hoge kwaliteit grote toermalijnen stenen een interessante investering met een hoog potentieel voor waardestijging.

Zit uw gewenste toermalijn niet tussen onze (online) collectie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van het perfecte exemplaar.

Winkelwagen