Informatie over diamanten

Diamanten – Karaatgewicht

Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaten. Eén karaat is gelijk aan 0,20 gram ofwel 200 milligram. Een 5-karaats diamant weegt dus 1 gram. Het karaatgewicht bepaalt samen met de slijpvorm, de kleur en de helderheid de waarde van de diamant. Er is een substantiële relatie tussen de grootte van de diamant en het karaatgewicht. Grotere edelstenen zijn zeldzamer en hebben hierdoor een hogere prijs per karaat. De grootte van een diamant wordt bepaald door de steen van bovenaf te bekijken (alsof deze zich in een sieraad bevindt) en de diameter vast te stellen. Het is niet zo, dat een edelsteen van 2 karaat tweemaal zo groot is als een 1 karaat diamant. Aangezien de diepte van de diamant ook toeneemt, is de diamant slechts 1,3 keer zo breed.

Naast het karaatgewicht wordt er vaak gesproken over punten. Eén karaat bestaat uit honderd punten. Een diamant van 50 puntjes weegt dus een half karaat, ofwel 0,10 gram.

Grootte diamant in verhouding met karaatgewicht

Het karaatgewicht, de diameter van de bovenkant van de diamant en de slijpkwaliteit behoren in verhouding te zijn. Diamanten die een grotere maat hebben dan volgens het karaatgewicht hoort, zijn in de meeste gevallen te plat geslepen. Of kleine diamanten zijn te diep geslepen. Als een edelsteen te vlak of te diep geslepen is, wordt het licht minder weerkaatst en is de fonkelende schittering minder. Juwelier en goudsmid Marcel Vermeulen kan u op maat adviseren over de juiste verhoudingen van de edelsteen.

 

  • Perfect geslepen (Excellent, Very Good, Good)

 

Een perfect geslepen diamant heeft de juiste verhoudingen qua grootte, gewicht en slijpkwaliteit. De edelsteen heeft van bovenaf een perfecte lichtdoorval. Het licht wordt prachtig weerkaatst, dat de steen maximaal leven en vuur geeft. Het kleurenspectrum van het licht is in de diamant zichtbaar. De in een ideale hoek tegenover elkaar staande facetten zorgen voor een weergaloze schittering.

 

  • Te diep geslepen (Poor)

 

Een te diep geslepen diamant wordt ook wel een spijker genoemd. Het licht valt of lekt als het ware door de steen heen. Dit heeft een negatieve invloed op het leven en vuur van de edelsteen. De diamant heeft hierdoor een geringere waarde.

 

  • Te vlak geslepen (Poor)

 

Een te vlak geslepen diamant wordt ook wel aangeduid als een visoog. Ook hierbij valt het licht door de steen heen, dat het leven en vuur verslechtert. De diamant is hierdoor minder waard.

Welk karaatgewicht te kopen?

Bij uw keuze voor een diamant met het beste karaatgewicht, is het van belang om een aantal aspecten in ogenschouw te nemen: de grootte van uw hand/vingers, de grootte van de ringzetting en het budget.

 

  • Hoe smaller uw vinger, hoe groter de diamant lijkt. Waar een kleine diamant groter lijkt op een fijne hand met slanke vingers, lijkt een grote diamant juist kleiner op een forse hand met stevige vingers. Het is verstandig hier bij de keuze van het karaatgewicht rekening mee te houden.

 

  • Niet iedere ringzetting is geschikt om diamanten van elk karaatgewicht of vorm te dragen. Besteed bij uw keuze aandacht aan de juiste balans tussen het ringmontuur en de grootte van de diamant. Marcel Vermeulen kan u een advies op maat geven.

 

  • Als u een beperkt budget heeft, maar toch een hoog karaatgewicht wilt hebben, is een diamant met een goede slijpkwaliteit, SI1 of SI2 helderheid en G of H kleurgradatie een uitstekende keuze. De diamantprijs is hoger bij halve en hele karaatgewichten en goedkoper bij een iets lager en afwijkend gewicht. U bent in dat geval voordeliger uit, met vrijwel dezelfde kwaliteit. Het kleine verschil in grootte van de diamant is nauwelijks zichtbaar, omdat het karaatgewicht over de hele edelsteen wordt verdeeld.

 

Laat u informeren en adviseren door Marcel Vermeulen

Bent u geïnteresseerd in een diamant met het juiste karaatgewicht voor een verlovingsring, oorbellen, ketting, collier of broche? Bel (+31 (0)70 345 33 33), e-mail (info@marcelvermeulen.com) of vul het online contactformulier in voor uw vragen, ideeën, adviesverzoek of vrijblijvende offerte. U bent ook op afspraak welkom in onze winkel en atelier. U kunt desgewenst een speciaal juweel laten maken voor uw verloofde, man, vrouw of ander dierbaar persoon. Marcel Vermeulen denkt graag met u mee!

Een moment geduld aub.

Beste prijs-kwaliteitverhouding door eigen diamantinkoop

Marcel Vermeulen is een van de weinige juweliers in Nederland die zijn diamanten zelf op de diamantbeurs inkoopt. U krijgt hierdoor de beste prijs-kwaliteitverhouding voor uw diamant met officieel certificaat, in witgoud, geelgoud, roségoud of platina. Dit zien wij terug in een hoge klanttevredenheid.

Juwelier en goudsmid Marcel Vermeulen staat voor service voor het leven, deskundige voorlichting, maximale transparantie en vertrouwen. Bent u geïnteresseerd in een diamant, heeft u hier vragen over of wilt u direct een offerte aanvragen? Bel (+31 (0)70 – 345 33 33), e-mail (info@marcelvermeulen.com) of verzend het ingevulde online contactformulier. Wij reageren binnen een werkdag.