Diamanten – Helderheid en zuiverheid

De zuiverheid of helderheid van de diamant wordt bepaald door de mate van aanwezigheid van imperfecties, in de vorm van vlekjes op het oppervlak van de edelsteen of insluitsels of inclusies binnenin de steen. Het aantal en de grootte van de imperfecties is alleen met een microscoop of een loep die tot tienmaal vergroot waar te nemen. De zuiverheid en helderheid van de diamant worden in het Engels aangeduid met ꞌClarityꞌ en ꞌClearnessꞌ. Hoe hoger de zuiverheid of helderheid van de diamant, hoe hoger de waarde van de edelsteen. Een foutloze diamant (flawless) is zeer zeldzaam.

De onderstaande zuiverheidsgradaties worden onderscheiden:

• FL, IF (flawless, internally flawless). Een volledig schone diamant, zonder inwendige of uitwendige imperfecties. Extreem zeldzaam.
• VVS1, VVS2 (very very slight inclusions). Vrijwel niet waarneembare imperfecties. Insluitsels alleen zichtbaar met microscoop met tienmaal vergroting. Hoge kwaliteit diamant.
• VS1, VS2 (very slight inclusions). Imperfecties niet zichtbaar met het blote oog, wel moeilijk waarneembaar met een loep. Voordelig alternatief voor de VVS1 en VVS2 diamanten.
• SI1, SI2 (slight inclusions). Imperfecties zichtbaar met een loep met tienmaal vergroting. Goede kwaliteit diamant.
• I1, I2, I3 (imperfect). Kleine insluitsels mogelijk zichtbaar met het blote oog. Een I2 of I3 edelsteen heeft de minste kwaliteit, met een vlekkerige uitstraling en insluitsels die het leven en vuur beïnvloeden.

Externe imperfecties als minuscule krasjes, schilfertjes of putjes kunnen ontstaan tijdens het slijpen van de diamant. Interne imperfecties vloeien voort uit het natuurlijke vormingsproces van de edelsteen. Mogelijk zijn andere mineralen in de diamant aanwezig, of bevinden zich er kleine holtes of barstjes in de diamantstructuur. De zuiverste diamanten zijn het meest waardevol en weerkaatsen het meeste licht.

Diamant met de gewenste helderheid en zuiverheid

Welke zuiverheidsgraad nu te kiezen? Juwelier en goudsmid Marcel Vermeulen kan u hierover deskundig en gericht adviseren. Flawless diamanten zijn het meest kostbaar, maar ook edelstenen met een lagere zuiverheidsgraad zien er schitterend uit. Diamanten met zuiverheidsgraad SI1 of SI2 kosten veel minder, maar ze hebben evenzeer een prachtig uitzicht en fonkelende uitstraling. De imperfecties zijn niet met het blote oog waarneembaar, temeer daar Marcel Vermeulen diamanten selecteert waar eventuele insluitsels aan de zijkant zitten. Zowel VVS, VS als SI diamanten hebben een uitstekende en aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en zijn daarom zeer gewild.

Vindt u ook de grootte en kleur van de diamant van belang?

Een heldere diamant zonder zichtbare imperfecties, is dan de beste keuze. Diamanten met een VS of SI zuiverheid hebben een ideale balans tussen prijs, kwaliteit en waarde. Deze edelstenen zijn een stuk goedkoper dan zeldzame FL of IF diamanten en hebben evengoed een oogverblindend uitzicht.

 

Gaat u voor perfectie?

Dan is een diamant met zuiverheidsgradatie flawless of internally flawless voor u gemaakt. Deze meest zuivere edelsteen vertoont geen inwendige of uitwendige imperfecties. Dit ziet u terug in de hoge waarde, het schitterende uitzicht, maar ook de hoge prijs van deze zeer exclusieve en gewilde diamant.

Heeft u belangstelling in een diamant of verlovingsring met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Neem telefonisch (+31 (0)70 345 33 33), per e-mail (info@marcelvermeulen.com) of via het online formulier contact op met Marcel Vermeulen. Of maak een afspraak om langs te komen in onze winkel en atelier, om de verschillende zuiverheidsgradaties zelf met het blote oog en onder de microscoop te zien.